2020 július 8-án tartotta meg legutóbbi testületi gyűlését a Magyar Bartender Szövetség. Napirendi ponton szerepelt sok izgalmas témakör és újítás, melyeket hamarosan megosztunk veletek is! Szeretnénk tájékoztatni benneteket, a két legfontosabb változtatásról, melyről egyhangú döntés született!
Az első fontos információ a szövetségben történt személyi változás, mely szerint a következő tagokat köszönthetjük elnökségünkben:
- Varsányi Ferenc (a budapesti Hotsy Totsy Bar tulajdonosa és az Opera Gin márkanagykövete)
- Gózon Péter (a Bacardi Hungary és a Terminus Gin alapító/tulajdonosa)
- Hubai Miklós (a Beam Suntory márkanagykövete)
- Kinczler András (a Hungarian Bartenders oldal üzemeltetője és a Best Mixer iskola oktatója)
Hamarosan részletesen is bemutatjuk őket, szakmai pályafutásukat és az elnökségben betöltött szerepkörüket!
Mivel több szegmensben is tervezünk újításokat a szövetségen belül, fiatalos lendületükkel és szakmai tapasztalatukkal fogják segíteni munkánkat a jövőben!
A másik témakör a "Magyar Koktél és Flair Bajnokság" lebonyolításával kapcsolatos, mely szerint a verseny egy új struktúra formájában, új szabályrendszerben kerül megrendezésre.
Minden klasszikus kategóriában elődöntőket fogunk tartani, ahonnan kategóriánként 4 versenyző jut majd tovább a Bar Show-n megrendezésre kerülő döntőbe. Ez nekünk több szervezést jelent, nektek viszont több lehetőséget, hogy kipróbáljátok magatokat és nagyobb esélyt, hogy a döntőbe kerüljetek.
Hogy is néz ki a verseny ezután?
Az elkövetkező hónapokban 1-1 klasszikus kategóriában tudjátok megmérettetni magatokat. Az elődöntők a következő időpontokban lesznek megszervezve:
Szeptember - Long drink kategória
Október - Bartenders choice kategória
November - Before Dinner kategória
Január - Sparkling kategória
Február - After dinner kategória
Április - döntők
Ezeken az elődöntőkön bárki elindulhat, aki tagja a Magyar Bartender Szövetségnek és még nem kvalifikálta magát a döntőre.
A Flair kategóriában csak döntőt szervezünk.
Az elődöntőkön a szabályok nagyon hasonlítani fognak a Szuper döntő szabályaira (meghatározott idő alatt, meghatározott mennyiségű italt kell elkészíteni prezentációval egybekötve - kategóriánként kisebb eltérések lehetnek), míg a kategória döntőkön a már megszokott IBA szabályok lesznek érvényben.
Összefoglalva, miért is jó az újfajta rendszer?
- Nem sorsoljuk a kategóriákat, hanem mindenki indulhat abban (akár több kategóriában is), amiben úgy érzi, hogy erős
- Több alkalom is van, hogy bejuss a döntőbe
- Kevesebb versenyző lesz a bár show-n (4fő/kategória), így kiszámíthatóbb, jobban tervezhető a program, kényelmesebb lesz a versenyzés
- Kevesebb létszámmal is lebonyolíthatóak az elődöntők (akár kisebb helyeken is) . Ez a Covid veszély miatt fontos, mert nem kell esetlegesen elhalasztanunk versenyt.
- Olyan versenyzők jutnak a döntőbe, akik várhatóan jobban fognak tudni teljesíteni a “super final"-ban , jobban fel tudnak készülni arra
Az első kategória (Long Drink) elődöntőjének versenykiírását hamarosan közzétesszük!