Magyar Bartender Szövetség

Diplomático rum

Venezuelai rum nagykövete

2019. április 02. - MagyarBartenderSzövetség

A Diplomático története 1959-ben kezdődött Venezuelában. Ekkor hozta létre a Lichterías Unidas S.A (LUSA) a lepárlóüzemet, aminek a fő részvényese a Seagram's International volt, amely a világ egyik legnagyobb bortermelő cége, idehaza talán a Seagram's ginről emlékezhetünk rá leginkább.

2002-ben a LUSA-t eladásra bocsátották, beleértve a lepárlóüzemet és a Diplomático nevű prémium rumot is, amit kezdetben kizárólag a helyi piacon értékesítettek. Venezuelai vállalkozók egy csoportja, akik többsége nagy tapasztalattal rendelkezett a szeszipar területén, hitt a vállalat potenciáljában. Úgy döntöttek, hogy megragadják az esélyüket és felajánlották, hogy megvásárolják. Még ugyanebben az évben a LUSA 100% -ban venezuelai magántulajdonba került. A neve is megváltozott, Destilerías Unidas S. A. (DUSA) lett. A cég azóta is Venezuela egyik legnagyobb rumgyártója.

Ma a Diplomáticot több mint 80 országban forgalmazzák (egyes országokban Botucal néven). Követik a „Ron de Venezuela” DOC-t (védett eredetmegjelölés), és a világ egyik legjobb rumjaként ismerik el.

dusa.jpg

A márka nevét egy kiemelkedő emberről, Don Juancho-ról, egy kalandos szellemű emberől kapta, akinek kivételes volt a rum iránti szenvedélye. A legenda szerint ez a venezuelai "Mantuano" (helyi nemesember) fáradhatatlanul járta a világot, keresve a legfinomabb és legizgalmasabb párlatokat. A gyűjteménye annyira lenyűgöző volt, hogy csak „Ambassador's reserve” néven emlegették.

 

Don Juancho Nieto Melendez - egy kalandos szellemű venezuelai "Mantuano" (helyi nemesember) - az a karakter, amely inspirálta a Diplomático létrehozását. Portréja a márka termékeinek címkéjén látható.

A lepárló környékén lévő településekről származó történetek szerint a XIX. Század végén a közelben élt. Égő szenvedélye volt, hogy feltárja a hagyományos italok, különösen a rum csábító ízét okozó forrásokat és folyamatokat. Ő is nagyon kíváncsi volt a rumképző folyamatot befolyásoló számos környezeti tényező finom összetettségére, mint például a trópusok időjárása és páratartalma.

Don Juancho az egzotikus folyadékok és rumák kimerítő sorát vették át a gyakori utazásaiból a karibi térségben. Lenyűgöző italgyűjteménye híres lett a barátai körében, és „The Ambassador's Reserves” néven ismerték, ami egyértelműen utal a tulajdonos osztályára és a jó természetre.

Az ő elkötelezettsége, a saját tisztessége, a királysága és az autentikus személyisége a Diplomático létrehozását inspirálta; egy egyedülálló rum, amely egy összetéveszthetetlen karaktert és ellenállhatatlan és finom aromákat egyesít.

A diplomático rum az ember lényege és lelke a címkén.

 

images.png

 


A Diplomático rumokat nagy hozzáértéssel készítik prémium cukornádból (melasz és "miel de cana"), változatos lepárlási módszereket használva (batch kettle, barbet és pot still). A különböző párlatokat  a Maestro Ronero-k művészien, kivételes szakértelemmel kombinálják, hogy a legjobb rumokat állítsák elő.

tito.jpg


A DUSA fenntartható munkahelyeket biztosít közel 700 munkavállalónak Venezuelában. Az alkalmazottak fontosak a cég számára, és arra törekszenek, hogy szociális és egészségügyi programokon keresztül tartós kapcsolatokat építsenek ki az ott dolgozókkal, azok családjával és a közösséggel.


A környezet védelme a legfontosabb értékek közé tartozik a vezetőség számára. 2009-ben a DUSA megkapta az ISO 14001 tanúsítványt a környezettudatosság elismeréseként. Az egyik legnagyobb eredmény egy olyan ökológiai folyamat kialakítása volt, amelyben a maradékvizet a cukornád szerves trágyává alakítják. A lepárlóban a szilárd hulladék 100% -át is újrahasznosítják. Más jelentős vállalati kezdeményezések közé tartozik a strandtisztítás és a faültetés is.

 A DUSA lepárlója az Andok hegység lábánál fekszik. Helyét gondosan választották meg, hogy a környék főbb cukorfeldolgozó üzemeihez és a közeli Terepaima Nemzeti Parkhoz is közel helyezkedjen el, amely a legtisztább vizeket biztosítja a rum termeléséhez.

Az időjárás is meghatározó eleme volt a lepárló üzem helyének kiválasztásánál, ugyanis fontos szerepet játszik a cukornád termelésében, az erjedésben és a rum érlelésében is.

A fent említett ideális körülményeknek, a prémium összetevőknek és a gyártási folyamatba helyezett legnagyobb gondosságnak köszönhetően a Diplomático rumok több díjat kaptak. A lepárló egyedülálló gyártási folyamatát egy „Rum Barrel Award” (London Rum Fest - UK) díjjal is elismerték, amit a világ legjobb rum lepárlóüzemeként vihettek haza 2013-ban.

diplomatico_traditionrange.jpg

A "Tradition Range" egyedülálló rum-készítő stílus eredménye, amely a spanyol, amerikai és brit hagyományos lepárlási módszereket ötvözi a Maestro Ronero tapasztalataival és szakértelmével.

Sokoldalú és jellegzetes rumokat tartalmaz, amelyeket magukban vagy elegáns koktélokban lehet elfogyasztani.

Diplomatico Planas

Fehér rum, mégis érlelt rumok vannak benne. Venezuelában ugyanis minimum 2 évig kell érlelni a rumokat! A Planas-ban ráadásul 6 éves rumok is vannak. De akkor hogy lehet az, hogy ilyen áttetsző?! Hát úgy, hogy palackozás előtt összetett szénrétegen szűrik át, amitől elveszti a tölgyfahordótól kapott barnás színét az ital. És ezért van az, hogy ha belekóstolunk, a színe ellenére egy meglepően érett, sima rum bontakozik ki előttünk.

Melaszból és közvetlenül cukornádléből erjesztett rumokat is tartalmaz, amelyeknek bizonyos részét oszlop-, másik részét rézüstön párolják le, így a könnyed és a testesebb párlatokból egy egészen kiegyensúlyozott ital születik. Érlelése amerikai fehér tölgyfahordóban, szintén amerikai, használt bourbonhordóban, valamint használt single malt hordóban történik.

Diplomatico Mantuano

A Diplomatico rumok címkéjén Don Juancho, - egy helyi nemes ember, azaz mantuano - látható, aki a 19. század végén sokat utazott a Karib-térségben, és szenvedélyesen gyűjtötte a különböző párlatokat. A helyiek nagyon kellemes stílusú, sima embernek ismerték, barátait pedig gyakran kínálta a "Nagykövet úr készletéből" ("Ambassador's Reserve"). A Diplomatico tehát nevében és karakterében is Don Juancho személyiségét követi.

A Diplomatico Mantuano-ban olyan rumok is vannak, amelyet 8 évig érlelnek. Ettől egészen érett és sima lesz, nagyszerűen fel lehet használni koktélokban, de magában is bátran fogyasztható. Legfiatalabb összetevője 2-3 év körül lehet, mivel - egészen egyedülálló módon- Venezuelában minimum két évig kell hordóban érlelni a rumot, ahhoz hogy kiadhassák. Amerikai fehér tölgyfa-, használt bourbon-, és használt single malt hordóban érlelik.

Diplomatico Reserva Exclusiva

Az Exclusiva kizárólag hagyományos, pot still eljárással készült cukornád párlatokat tartalmaz, amelynek következtében gazdagabb és édesebb, mint a Mantuano. A 12 éves rumokat is tartalmazó ital amellett, hogy rendelkezik a márka jellegzetes édes-gyümölcsös jegyeivel, igen koncentrált és intenzív karakterrel bír.

Elképesztően csábító, érzéki és érzékeny rum. Mély, eleven, dúsgazdag ízekkel rendelkezik.

A 2016-os San Francisco World Spirits Competition dupla aranyérmese!

images_4.jpg

 

A "Prestige Range" nagyszerű módja a Diplomático rumok lényegének felfedezésének. A legtovább érlelt párlatokból készült és korlátozott mennyiségben gyártott kiváló rumok megragadják a legigényesebb hozzáértőket is.

Diplomático Single Vintage

A rumok világában egészen ritkák az olyan évjáratos kiadások, mint a Diplomatico Single Vintage sorozata. Ezt a darabot mindíg csak egy adott évben párolt italokból alkották meg. A venezuelai lepárlónál egyaránt használnak oszlopüstöt és hagyományos rézüstöt, a legtöbb rumjuk pedig ezen párlatok keverékéből áll össze. Ebben az esetben azonban csak kisüsti, azaz pot still párlatokat használtak fel, ezért egy egészen gazdag, büszke, telt ital született. Mind a 12 évét bourbon, illetve használt single maltos hordókban töltötte, épp ezért aromáiban a vanília és a karamell dominál.

Diplomático Ambassador

Szuper-prémium rum, a világ egyik legnépszerűbb rumgyártójától, Venezuelából. Az Ambassador-t a lepárló legjobb érleléseiből alkotják meg úgy, hogy a legfiatalabb összetevő 12 éves, és az érési folyamat utolsó két évében Pedro Ximenez sherry hordóban pihentetik, amely által egy egészen komplex, gazdag, pazar rum születik. Ezt a rumot közvetlenül a hordóból palackozzák, vagyis természetes hordó erősséggel.

diplomatico_distillerycollection.jpg

 

 

 A 2017-es Bar Convent Berlin-en debütáló The Distillery Collection rumok a Diplomatico különböző lepárlási eljárásait hivatottak bemutatni. Ezek az eljárások egészen eltérő stílusú párlatot eredményeznek, amelyeket aztán a különböző rumjaikban kevernek össze. Single Batch Kettle és a Single Barbet Column rumok arra nyújtanak lehetőséget, hogy ezeket az eltérő karakterű rumokat is megkóstolhassuk önállóan.

Diplomático The Distillery Collection - Barbet Column

A Barbet Column elnevezésű lepárlási rendszert Franciaországból vásárolta a lepárló 1959-ben. Az oszlopüst 100%-ban rézből készült. Ezzel a fémmel érintkezve a párlat tisztul, könnyebbé válik, mivel a nem kívánt kénes összetevőket a réz eltávolítja. A párlatok alapanyaga magas minőségű melasz (a cukorkészítés még elegendő cukrot tartalmazó mellékterméke), az érlelés pedig amerikai fehér tölgyből készült hordókban történik. A végeredmény egy egészen gyümölcsös rum lesz.

Diplomático The Distillery Collection - Batch Kettle

 A Batch Kettle elnevezésű lepárlóüstöt még 1959-ben vásárolták Kanadából, korábban whiskyt desztilláltak rajta. Ezzel a kézműves jellegű üsttel mindig csak kisebb adagokat lehet lepárolni. A felhasznált alapanyag nem melasz, és nem is frissen préselt cukornádlé, hanem cukornádméz, amely az előbbinél magasabb, az utóbbinál némileg alacsonyabb cukortartalommal bír. A Batch Kettle párlatokat amerikai fehér tölgyből készült hordókban érlelik, az eredmény pedig közepesen testes, komplex rum.

 

Köszönjük a Diplomático rumnak, hogy támogatják a Magyar Bartender Szövetséget!

 

Több infót itt találsz: http://rondiplomatico.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarbartenderszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4214727027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása