Magyar Bartender Szövetség

"Black Tot Day"

2020. július 31. - MagyarBartenderSzövetség

2017072711_15011563627890_c.jpg

Bizonyára sokan vagyunk, akik szeretjük és nagy becsben tartjuk ezt a csodálatos nedűt..a rumot. Ennek kapcsán szeretnénk a mai napon megemlékezni egy jelentőségteljes dátumra ami meghatározó szerepet játszott a rum történetében!

"1970. július 31. Black Tod Day"

Ez a nap volt az utolsó, amikor a Royal Navy (Brit Királyi Haditengerészet) a tengerészeinek napi rum adagot engedélyezett. Hogy megértsük,mit is jelent ez,kicsit kanyarodjunk vissza a történelemben! Az óceánok uraként ismert Royal Navy már az 1600-as években bevezette, hogy minden 18 év feletti tengerésze sör helyett naponta kétszer egy bögre nyolcvanszázalékos rumot kapjon. A páratlanul eredeti döntésnek köszönhetően jócskán csökkent a hajókon a fedélzeti feszültség, de néha a létszám is, hiszen drámaian sok kótyagos tengerész esett a tatról a vízbe. Noha a maró ízű ital kiváló fájdalomcsillapítónak bizonyult a kisebb tengeri műtéteknél, a hajózók egészségének és életének védelmében 1850-ben a fejadagot a felére csökkentették, majd az amerikaiak 1862-ben, a hagyományaikhoz jóval hűbb angolok 1970-ben végleg eltörölték.

royal-navy-rum-ration-630x410.jpg

Az első rumos koktél elkészítése is a brit haditengerészethez, pontosabban Sir Edward Vernon angol admirális (1684–1757) nevéhez fűződik. A matrózaiért aggódó kapitány Edward Vernon admirális, vezette be a napi rumadag vízzel hígítását 1:4 arányban. Sőt, az ihatóbbá tétel érdekében javasolta citrusok használatát is a keverékhez. A matrózok már az alkotó életében csodálattal adóztak neki, hiszen – noha nem tudtak róla – a nedűbe juttatott C-vitaminnak köszönhetően a skorbut ellen is hatásos volt a védőital.

the_royal_navy_during_the_first_world_war_q17966.jpg

Ami ezek után történt: A 19. században az alkohollal kapcsolatos hozzáállás megváltozott a haditengerészet folyamatos fegyelmi problémái miatt. A helyzet javítása érdekében 1824-ben az adagokat a felére csökkentették (142 ml). 1850-ben az "Admirality Grog" testülete, amelyet a rum adagolásával kapcsolatos kérdések megvizsgálására hívtak össze, azt javasolta, hogy teljes mértékben szüntessék meg. A haditengerészet azonban a megszüntetés helyett, a felére csökkentette a napi adagot (71 ml). Ezt 30 év elteltével a tisztviselő testület 1881-ben megtámadta,de érdemi változás nem történt! 1969. december 17-én az "Admirality Grog" testülete hivatalos közleményt publikált: "Az "Admirality Grog" Testület arra a következtetésre jutott, hogy a rum adagolásának kérdése, már nem összeegyeztethető a magas hatékonysági követelményekkel és kockázati tényezőkkel, amelyek az egyén feladatainak elvégzéséhez szükségesek. A hajókon bonyolult gépeket és rendszereket kell kezelni, amelyeknek megfelelő működésétől függnek ember életek ". Ennek következményeként 1970. január 28-án este az Alsóházban vitarendi pont lett,ennek megvitatása, amit „Nagy Rum-Vita” -ként emlegetnek. A vitát James Wellbeloved, az "Erith and Crayford" cég képviselője indította, aki úgy gondolta, hogy az adagot nem szabad csökkenteni. A megbeszélés egy órát és 15 percet vett igénybe, 21:14-kor kezdődött és 22: 29-kor fejeződött be,azzal a döntéssel, hogy a rum adagolása nem megfelelő. És itt érkeztünk el a mai nap apropójához,1970.július 31-én megszavazták a törvényt és eltörölték a rum adagot. Ezen a napon a tengerészek többsége fekete karszalagot viselt,a Royal Navy tanoncai pedig temetési menetet szerveztek, fekete koporsóval és kísérő dobosokkal.

btd4-575x384.jpg

A "Black Tod Day" egy szomorú-vidám ünnep,ami megérdemel egy megemlékezést!

Nem maradt más hátra,koccintsunk erre a napra egy finom rummal!

Egészségetekre!

 

Szerző: Kinczler András

Ha szeretnéd, hogy a Te írásodat is megosszuk a blogon, akkor küld el a magyarbartenderszovetseg@gmail.com e-mail címre a gondolataidat, élményeidet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarbartenderszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9116097290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása